The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → Op zoek naar Van Santen & de kleuren van de Gouden Eeuw

Op zoek naar Van Santen & de kleuren van de Gouden Eeuw


Amsterdam, The Netherlands

Organisation: Universiteit van Amsterdam (UvA)

Bij de Bijzondere Collecties is van 29 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 de tentoonstelling ‘Op zoek naar Van Santen & de kleuren van de Gouden Eeuw’ te zien.
Nederland was in de zeventiende eeuw bij uitstek het land waar boeken, atlassen en prenten gemaakt werden. Niet alleen kwaliteit, hoeveelheid en variatie waren verbluffend, maar met name ook decoratie in de vorm van illustraties, versierde titelpagina’s, vignetten en vooral: kleurgebruik! Meesterafzetter Over de kunstenaars die kleur met de hand aanbrachten op kaarten en prenten, de zogenaamde ‘const- en caertafsetters’, is weinig bekend. Zij signeerden hun werk niet. De belangrijkste uitzondering op deze regel is de Amsterdamse ‘meesterafzetter’ Dirk Jansz. van Santen (1637–1708). Van Santen genoot tijdens zijn leven internationale roem. Hij werkte voor de belangrijkste opdrachtgevers van zijn tijd: vooraanstaande drukkers, vermogende verzamelaars en invloedrijke patriciërs.
De ‘echte’ kleuren - Kern van de tentoonstelling is natuurlijk Van Santens werk, dat in de Bijzondere Collecties rijk vertegenwoordigd is. Daarnaast bevat de tentoonstelling stukken uit diverse nationale en internationale collecties. Ook wordt werk van tijdgenoten getoond en wordt uitleg gegeven over de gebruikte technieken en materialen. Het is voor het eerst dat de ‘vergeten’ Van Santens, zijn gekleurde prenten en atlassen, in een overzichtstentoonstelling weer bij elkaar komen. Het publiek maakt daardoor kennis met de ‘echte’ kleuren van de Gouden Eeuw.
KleurenLab - Kleur is een wezenlijk bestanddeel van kunst- en cultuur­objecten. Veel kunstenaars zijn beroemd geworden juist vanwege hun kleurgebruik. Dirk Jansz. van Santen is daar een mooi voorbeeld van. En iedereen kent de intense kleurenpracht die Vincent van Gogh uit zijn tubes haalde. Maar vanaf het moment van ontstaan veranderen kleuren en vaak weten we niet meer welke kleur een object oorspronkelijk gehad heeft. Vinden we die kleurverandering erg? En doet het afbreuk aan de waarde van een object als we niet eens weten dát de kleuren veranderd zijn? Restauratoren gaan dagelijks met kleur en kleurverandering om. In het ErfgoedLab, bij deze tentoonstelling tot KleurenLab gedoopt, is te zien hoe we door natuurwetenschappelijk onderzoek meer te weten komen over de oorspronkelijke kleur, waarom en hoe kleuren veranderen, en hoe mensen kleur beleven.
Venue: Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam
URL: