The Brussels Map Circle

HomeEvents → Jansoniuslezing

Jansoniuslezing


Amsterdam, The Netherlands
Organisation: Jansonius Fonds voor Historische Cartografie
Programma
  • 13.30-14.00 - Inloop (Singelkerk)
  • 14.00-15.00 - Welkom door Els van der Plas (directeur Allard Pierson), voordracht Madelon Simons over wandkaart Van Berckenrode, lezing over Open kaart door Reinder Storm, afsluitend woord door Kino Jansonius.
  • 15.00-17.00 - Aansluitend bezoek tentoonstelling Open kaart en borrel in het Allard Pierson.

Reinder Storm (conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson) vertelt over inhoud, achtergronden en totstandkoming van de cartografische tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap die tot en met 16 juli in het Allard Pierson te zien is. Hij gaat daarbij in op de bijzondere objecten die er te zien zijn, met speciale aandacht voor het bruikleen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Het 150-jarig jubileum van dit genootschap is mede aanleiding geweest voor het organiseren van de tentoonstelling.
Daarnaast geeft Madelon Simons (docent Kunstgeschiedenis aan de UvA) een voordracht over de spectaculaire aanwinst van de uitzonderlijke wandkaart van Amsterdam uit 1625 van Balthasar Florisz. Van Berckenrode door het Allard Pierson. Simons behandelt de kaart vanuit kunsthistorisch perspectief. De nieuwe aanwinst is hét topstuk van de tentoonstelling Open kaart die u kunt bezoeken na de lezing.
De Jansoniuslezing wordt afgesloten door Kino Jansonius, oprichter van het Jansonius Fonds voor Historische Cartografie.
Venue: Singelkerk, ingang via Herengracht 431, Amsterdam
Language: Dutch
Time schedule: 13.30
URL: