The Brussels Map Circle

Home → Exhibitions

Exhibitions

Access to archives


Paris, France

Organisation: BnF

La BnF célèbre le bicentenaire de la Société de géographie, dont elle conserve les archives, en consacrant une exposition à l’exploration au XIXe siècle. S’appuyant sur le fonds exceptionnel de la Société de géographie et sur d’importants prêts extérieurs, elle réunit près de 200 pièces qui permettent d’offrir un nouveau regard sur la curiosité savante, les « découvertes » de l’époque et plus largement l’entreprise exploratoire elle-même.
Venue: BnF I François-Mitterrand Quai François-Mauriac - 75013 Paris (Entrée Est)
Language: French
Time schedule: Tuesday-Saturday 10.00 -19.00; Sunday 13.00-19.00
Entry fee: EUR 9.00
Catalogue availability: Yes
URL:


Sint-Niklaas, Belgium

Organisation: SteM Zwijgershoek / Mercatormuseum

Navigeren van 1500 tot vandaag.
There was a time when sailing the seas was the most adventurous thing one could do: the renaissance equivalent of being an astronaut.
Al in de prehistorie zoekt de mens zijn weg op het water. Tussen de eerste kustvaart en het gebruik van de moderne GPS ligt een zee van tijd en een route bezaaid met hindernissen. Maar voor elk probleem bedachten zeevaarders een creatieve oplossing. Tientallen navigatie-instrumenten, atlassen en kaarten illustreren de eeuwenlange zoektocht over oceanen. De expo brengt een mix van historische verhalen en exacte wetenschap. Via computeranimaties kom je meer te weten over de ambitie, ideeën en innovaties binnen de zeevaart en de ontmoeting tussen culturen die hieruit voortkwam. Filmopnames aan boord van een fregat en een patrouilleschip geven je zeebenen.
En je kan ook zelf aan de slag: bepaal je breedteligging met een sextant of neem het roer in handen in de vaarsimulator! Op verschillende momenten kan je zelfs gegidste rondleidingen krijgen van echte kandidaat-officieren van de zeevaartschool! Op deze interactieve expo worden voor het eerst zeldzame stukken uit private collecties getoond en zien we hoe Vlamingen een rol speelden in het creëren van nieuwe zeeroutes en het ontdekken van afgelegen gebieden. Met een extra aanbod op kindermaat leren zelfs de allerkleinsten over de ontdekkingen van Christoffel Columbus, Vasco da Gama en Ferdinand Magellan.
Ga mee op avontuur en bereid je voor op een ontdekkingstocht naar nieuwe werelden, smaken en mensen op maar liefst drie verschillende locaties.
Venue: Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Mercatormuseum en Piet Elshoutzaal.
URL: