The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw

Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw


Amsterdam, The Netherlands

Organisation: Het Scheepvaartmuseum

Van 14 april t/m 31 december 2017 30 september 2018 is één van de absolute topstukken, de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te zien. Deze wereldkaart met een formaat van 2 bij 3 meter, bood de meest actuele kennis van de wereld.
Van deze versie van de kaart is er maar één ter wereld. Na lange tijd weer te zien voor publiek. Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw is een uitbreiding van de populaire Atlassen tentoonstelling.
Wat is er te zien?
Met een loep in de hand krijg je de gelegenheid om alle verrassende details op de kaart te ontdekken. Zo is de wereldkaart van Blaeu één van de eerste kaarten waar de kustlijn van Australië en Nieuw-Zeeland te zien is. Daarnaast maak je kennis met de westerse en superieure kijk op inboorlingen; kannibalen en een lama in Zuid-Amerika, olifanten in Afrika, zeemonsters en zeeslagen. Een echte ontdekkingsreis!
De Amsterdamse firma Blaeu
De firma Blaeu was de grootste producent van kaarten in de zeventiende eeuw. De Blaeus baseerden zich op eerdere kaarten, eeuwenoude overlevering én de meest recente ontdekkingen. De boekhandel van de firma Blaeu was gevestigd vlak bij de haven, het huidige Damrak in Amsterdam. Deze locatie was niet toevallig gekozen. Daar arriveerden nieuwe producten en informatie van over de hele wereld. Zeelieden, kooplieden, geleerden en regenten samen, geïnteresseerd in Blaeu's kennis en kunde, kwamen hier samen. De cartografie van de firma Blaeu heeft dan ook veel invloed gehad op het wereld- en kaartbeeld. Veel cartografen probeerden Joan Blaeu na te volgen of te verbeteren.
De must-sees
De wereldkaart van Blaeu zit vol symboliek, illustraties en beeldende verhalen. De details zijn klein, maar opmerkelijk. De kaart vraagt om een bezoekje, maar hier verklappen we alvast de verhalen achter een paar opvallende details.
Venue: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam
Telephone: +31 20 52 32 222
E-mail: info@hetscheepvaartmuseum.nl
Time schedule: 09.00 - 17.00
URL: