The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → De geschiedenis van Nederland in oude kaarten

De geschiedenis van Nederland in oude kaarten


Den Haag, The Netherlands

Organisation: Koninklijke Bibliotheek (KB)

De Expositie Topstukken bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) staat vanaf 3 april in het teken van kaarten en atlassen. Elke kaart in de tentoonstelling laat een aspect van het Nederlandse verleden zien, zoals de ontwikkeling van Nederland tot een zelfstandige staat in de zestiende eeuw, de eeuwigdurende strijd tegen water, oorlogen en het koloniale verleden. Kaarten laten ook sociale aspecten zien, zoals de bouw van buitenhuizen in het zeventiende-eeuwse Walcheren en de groei van het toerisme op Texel.
Met kaarten de wereld beter begrijpen
Al eeuwenlang maken kaartenmakers kaarten om de wereld te verkennen en beter te begrijpen. Kaarten leggen grenzen vast, tonen situaties, verklaren en dienen als ondersteuning van plannen zoals de kaart van de Afsluitdijk in 1932. Ze kunnen ook een propagandamiddel zijn, zoals de Leo Belgicus van Pieter van den Keere uit 1617. Er is geen kaart hetzelfde, van het hele land, afzonderlijke steden, provincies en zee- en polderkaarten, gemaakt in kleurendruk, zwart-wit of met de hand ingekleurd.
De oudste kaart op de expositie is van Duitsland (Magna Germania) uit een boek met kaarten van Ptolemaeus uit 1482, waarop Nederland bijna onherkenbaar in een klein hoekje te vinden is. De meest recente is een kaart van de Watersnoodramp uit 1953. En er is een speciale vitrine met Bosatlassen. Alle geëxposeerde kaarten komen uit de collectie van de KB en zijn met hun soms uitbundige decoraties een lust voor het oog. Boek over 100 kaarten
De aanleiding voor deze tentoonstelling is een publicatie die begin juni 2019 verschijnt: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten, van uitgeverij Lannoo in samenwerking met de KB en Allard Pierson (Universiteit van Amsterdam).
Venue: Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag
URL: