The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → De Republiek boetseert de wereld
Vlaams-Hollandse atlascartografie 1500 - 1700

De Republiek boetseert de wereld
Vlaams-Hollandse atlascartografie 1500 - 1700


Sint-Niklaas, Belgium

Organisation: Stedelijke Musea van Sint-Niklaas

De tentoonstelling ‘De Republiek boetseert de wereld’ is het logisch vervolg op de tentoonstelling ‘Europa herbezocht’ die in 2017 in het Mercatormuseum schitterde.
Antwerpen was in de tweede helft van de zestiende eeuw uitgegroeid tot hét centrum van de cartografie. Na de scheiding van de Nederlanden moest het deze rol aan Amsterdam overlaten. De maritieme en commerciële ambities van de jonge Republiek kregen vorm in de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602, en dit dankzij een belangrijke inbreng van Zuid-Nederlands kapitaal. De blik van de VOC richtte zich oostwaarts met een koortsachtige zoektocht naar specerijen. De Portugese zeevaartpioniers waren toen al vele jaren in het Verre Oosten doorgedrongen.
De VOC nam koudweg hun steunpunten en handelsfactorijen over en bouwde dit koloniale netwerk nog veel solider uit. Daarnaast bleef het verlangen bestaan om een kolonie in het Westen uit te bouwen: Nieuw-Nederland (gelegen in de huidige VSA) en Nederlands-Brazilië waren pogingen hiertoe. Het gevolg van deze ongebreidelde expansiedrang was dat de kaartproductie in Hollands Gouden Eeuw een nieuw hoogtepunt bereikte.
De tentoonstelling ‘De Republiek boetseert de wereld’ bestaat uit drie krachtlijnen:
  • de zoektocht naar de specerijen via de vijf mogelijke zeedoorgangen met uniek kaartmateriaal van Blaeu, Van Linschoten, Wytfliet, Hondius en Braun-Hogenberg.
  • de Republiek volgt Portugal: het boeiende verhaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie brengt ons langs de Afrikaanse west- en zuidkust, voor-Indië en de eindbestemming Oost-Indië.
  • de cartografen uit de Republiek boetseren de wereld: de eerste wetenschappelijke geografie van de wereld illustreert hoe westerlingen keken naar Noord- en Zuid-Amerika, het Indische subcontinent, China en Japan.
Een weelde van meer dan honderd schitterend ingekleurde kaarten uit een private collectie wordt in deze expo voor het eerst aan een geïnteresseerd publiek getoond.
For guided tours and lectures, please visit our special pages:
Venue: Zamanstraat 49 D, Sint-Niklaas
Language: Dutch
E-mail: stedelijkemusea@sint-niklaas.be
Time schedule: Tue-Sat 14.00-17.00; Sun 11.00-17.00
Entry fee: EUR 5.00
Catalogue availability: Yes. Price EUR 25.00.
URL: