The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → Historische kaarten

Historische kaarten


Bilzen, Belgium

Organisation: Stadsbestuur van Bilzen

Bibliotheek De Kimpel laat je kennis maken met de boeiende wereld van historische kaarten.
Erik Van Hove is fan van de bibliotheek van Bilzen én verzamelaar van historische kaarten uit de 16e tot de 18e eeuw. Zijn prachtige kaarten van onze contreien worden in meerdere afleveringen tentoongesteld in de exporuimte in de bibliotheek.
Na werk van de Visschers cartografen en over de (r)evoluties in de cartografie laat deze derde aflevering prachtige oude kaarten zien van de Brusselse cartograaf Fricx. Vooreerst de volledige Zuidelijke Nederlanden in 24 folio bladeren, tentoongesteld als een enorme wandkaart van 2,50 meter op 4,50 meter. Deze kaarten werd oorspronkelijk uitgegeven in 1710 en herdrukt in 1745, er is ook een Fricx-Crepy uitgave van 1744, en verder nog oorlogskaarten van Fricx’s neef en zoon. De tentoonstelling laat ook een aantal kaarten zien van de Franse cartograaf De Lisle, een tijdgenoot van Fricx. Deze zeer succesrijke cartograaf bracht een grotere nauwkeurigheid door aan te sluiten bij wetenschappelijke astronomie en kritische analyse van een enorm netwerk van correspondenten.
Aflevering 3, Fricx
Op een historische kaart uit 1747 van de omgeving van Luik en Maastricht, toen onderdeel van de Zuidelijke Nederlanden, staat Bilzen en omgeving vermeld. Bibliotheek De Kimpel laat u kennismaken met de boeiende wereld van historische kaarten. De bib doet dat samen met Erik Van Hove, fan van de Bilzerse bibliotheek én verzamelaar van historische kaarten uit de 16de tot de 18de eeuw. Zijn prachtige kaarten van onze contreien worden in meerdere afleveringen tentoongesteld in de exporuimte in de bibliotheek.
Eugene Fricx (1644-1730) is een minder bekende uitgever-cartograaf. Zijn belangrijkste uitgave was een grote kaart van de Zuidelijke Nederlanden in 24 folio-bladzijden, uitgebracht tussen 1710 en 1727. Hij haalde de informatie bij Franse militairen die tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) heel het gebied in kaart brachten. Zo realiseerde hij een gedetailleerde kaart die de meeste informatie ooit gaf, tot de Oostenrijkse graaf Ferraris in 1777 zijn kaart uitbracht. Alle 24 folio's van deze kaart worden tentoongesteld als een enorme wandkaart van 2,50 meter op 4,50 meter.
Wouter Bracke, Koninklijke Bibliotheek van België: “Hoewel de eerste cartografische producten van Frickx interessant zijn, ten minste vanuit esthetisch oogpunt, heeft hij zijn reputatie vooral te danken aan zijn beroemde ‘Carte des Pays-Bas’ oftewel ‘Kaart van de Nederlanden’. Deze kaart is in feite een bundel van verschillende soorten kaarten en verscheen in 1712, toen 23 van de 24 topografische kaarten van de Zuidelijke Nederlanden klaar waren. De 24ste kaart werd pas in 1727 gepubliceerd.”
Naast deze kaarten bracht Fricx ook een hele reeks kaarten en plattegronden van veldslagen en versterkte plekken uit.
Wouter Bracke: “Het tweede deel van de atlas bevat 47 kaarten van slagvelden en van versterkingen, daterend van 1706 tot 1712. Sommige ervan werden gedrukt in het jaar waarin de veldslag plaatsvond en kunnen worden beschouwd als een soort militair verslag. Voor zijn plannen van veldslagen en belegeringen van steden kon Frickx gebruik maken van kaarten die waren getekend door militaire ingenieurs of officieren van wie de meesten werkten voor de geallieerde strijdkrachten waaronder Oostenrijk en de Nederlanden.”
De tentoonstelling laat ook een aantal kaarten zien van de Franse cartograaf De Lisle, een tijdgenoot van Fricx. Deze zeer succesrijke cartograaf bracht een grotere nauwkeurigheid door aan te sluiten bij wetenschappelijke astronomie en kritische analyse van een enorm netwerk van correspondenten.
Het stadsbestuur van Bilzen nodigt u vriendelijk uit op vrijdag 26 januari om 20 uur voor de officiële opening van Expo historische kaarten - Aflevering 3: Fricx met lezing van Wouter Bracke, Koninklijke Bibliotheek van België, in bibliotheek De Kimpel, Eikenlaan 23 te Bilzen.
Venue: Bibliotheek De Kimpel, Eikenlaan 23, Bilzen
URL: