The Brussels Map Circle

HomeExhibitions → Vlaamse en Hollandse atlascartografie 1500 - 1700
Deel 1: De Glorieuze Nederlanden

Vlaamse en Hollandse atlascartografie 1500 - 1700
Deel 1: De Glorieuze Nederlanden


Tervuren, Belgium

Organisation: GC De Warandepoort

Er was eens een tijd … dat de productie van kaarten niet het resultaat was van satellietopnames en digitale verwerking. Er was eens een tijd … dat nabije en verre gebieden ontdekken ver weg stond van een enkele druk op de knop naar Google Earth. Lang voordat het Michelin-mannetje zijn intrede deed, waren landmeters hier te velde jarenlang bezig om coördinaten van kerken en landschappelijke merkpunten te bepalen. Ambachtslui of kunstenaars graveerden dan deze informatie in platen.
Er was dus eens een Tijd en Plaats…
In de 16de eeuw werden immers in onze Lage Landen de eerste moderne kaarten geproduceerd: wetenschappelijk opgetekend, door specialisten vakkundig in koperplaten gegraveerd en met de nieuwste technieken gedrukt. De hegemonie van de Vlaamse en daarna Hollandse cartografen duurde meer dan een eeuw. Maar daarin legden zij wel dé noodzakelijke basis voor de hedendaagse geografie. Hun bijdrage was een absolute condito sine qua non in de ontwikkeling van deze bedrijvigheid. En toch er is meer: hun commercie werd bovendien gekleurd met een pittig kunstrandje. Kaarten en atlassen werden gegeerde stukken voor de gestelde burgerij.
Tijd dus voor een Terugblik…
De Warandepoort organiseert van 7 oktober 2016 tot 7 januari 2017 een unieke en gevarieerde tentoonstelling die het meesterschap van de kaartenmakers uit onze contreien etaleert. Onder de titel Vlaamse en Hollandse atlascartografie 1500 - 1700: Deel I: De Glorieuze Nederlanden worden meer dan 60 interessante en authentieke atlasstukken getoond. Buiten eigenlijke kaarten kan u onder andere titelpagina’s, wapenschilden, stadszichten, prenten van gebouwen, portretten en belegeringskaarten ontdekken. Of anders… de oude “Benelux” door de ogen van onze klassieke meesters, zoals u ze nog nooit hebt gezien. Meer dan de moeite waard! Praktisch: de expo kan bezocht worden tijdens de openingsuren van De Warandepoort. Een gids van de tentoonstelling ligt te koop aan de balie.
Venue: De Warandepoort, Markt 7B, 3080 Tervuren
Language: Dutch
Telephone: 32 2 766 53 47
E-mail: vrijetijd@tervuren.be
Time schedule: Monday 13.00 - 17.00, Tuesday 10.00 - 17.00, Wednesday 10.00 - 17.00, Thursday 10.00 - 17.00, Friday 10.00 - 17.00, Saturday 10.00 - 13.00
Catalogue availability: Een gids van de tentoonstelling ligt te koop aan de balie.
URL: