The Brussels Map Circle

HomeNews → Prachtige wandkaart van het Land van Aalst gerestaureerd

Prachtige wandkaart van het Land van Aalst gerestaureerd

Een bijna vier eeuwen oude kaart van het Land van Aalst, bewaard in het Algemeen Rijksarchief (Belgïe), is dankzij een grondige restauratie in ere hersteld. Deze vooralsnog onbekende grote wandkaart (127 x 160,5 cm) dateert van 1626 en wordt toegeschreven aan de Aspelaarse cartograaf Philips De Dijn.
De opdracht tot restauratie werd gegeven door de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst, die naar aanleiding van haar 70e verjaardag in 2018 een jubileumnummer aan dit pronkstuk en aan de figuur van Philips De Dijn heeft gewijd. De restauratie was mogelijk dankzij projectsubsidies van de Vlaamse Overheid.
Waarom de kaart in het Arenbergarchief (Algemeen Rijksarchief) terechtkwam, is onduidelijk. De kaart is op het zuiden georiënteerd en beslaat het gebied van de kasselrij Land van Aalst (regio tussen Schelde en Dender). Op de kaart zijn figuratieve stadsplattegronden van Aalst, Geraardsbergen, Ronse en Zottegem te vinden, maar ook plattegronden van buiten het landsterritorium gelegen steden zoals Dendermonde, Gent, Lessen, Ninove en Oudenaarde. De parochiekerken, wegeninfrastructuur, waterlopen, bossen en belangrijke gebouwen op of nabij de landsgrenzen zijn eveneens weergegeven. Buiten het gecarteerde deel valt meteen de architectonische constructie met vijf pilaren op, die staan voor de vijf baanderijen: de Landen van Rode, Gavere, Zottegem, Boelare en Schorisse.
Source: http://www.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&r=alle-nieuwsberichten&a=2019-01-28-prachtige-wandkaart-van-het-land-van-aalst-gerestaureerd

Posted on